Rehabilitering
Vi arbetar för att minska behovet av sjukskrivning, och för att medarbetaren så fort som möjligt ska komma åter i arbete. Vi erbjuder stöd både till chefer och medarbetare i rehabiliteringsprocessen, till exempel genom trepartsmöten, stöd att utforma individuella rehabiliteringsplaner, deltagande i avstämningsmöten med Försäkringskassan, samt behandling hos läkare, sjukgymnast och psykolog.
Som sammanhållande rehabiliteringskoordinator fungerar i första hand företagssköterska.
Läs mer här vad som gäller vid sjukfrånvaro och rehabilitering: https://www.forsakringskassan.se/halso-och-sjukvarden/sjukdom-och-skada/arbetslivsinriktad-rehabilitering
Arbetsförmågeutredning
En god arbetsförmåga innebär att det finns en överensstämmelse mellan medarbetarens förmåga och arbetets krav.
En arbetsförmågeutredning kan göras när en medarbetare har svårt att nå arbetets krav. Resultatet hjälper arbetsgivaren att ta nästa steg avseende insatser för medarbetaren. Vi kan även bidra med rekommendationer om lämpliga insatser och anpassningar för medarbetaren.
Vi arbetar i multiprofessionellt team där medarbetaren undersöks och bedöms av sjukgymnast, psykolog och läkare. Vi inhämtar information från arbetsgivare och från vården. Som arbetsgivare tar du aktiv del i utredningen. Vår företagssköterska samordnar insatsen och kontakten med arbetsgivaren.
Psykologisk behandling
Våra legitimerade psykologer erbjuder evidensbaserad psykologisk behandling med god förankring i den senaste forskningen. Vi arbetar med beteendeförändring och att hitta funktionella, hållbara lösningar på medarbetarnas problem. Vi arbetar med behandling för en rad olika besvär, bland annat stress, utmattning, nedstämdhet, ångest och sömnsvårigheter.
Trepartssamtal
Trepartssamtal kan genomföras innan och efter behandlingsinsats. Det är ett tillfälle för medarbetare, arbetsgivare och behandlare att skapa en gemensam bild av till exempel syfte eller resultat med en insats, och att planera nästa steg tillsammans. Trepartssamtal kan även ske som en avstämning under pågående behandling. Vi kan även medverka på möten med till exempel Försäkringskassan eller övrig hälso- och sjukvård när behov finns.
Förstadagsintyg
Förstadagsintyg innebär att medarbetare inför sjukanmälan måste kontakta Stegeholm företagshälsa för medicinsk bedömning. Arbetsgivaren kan begära att förstadagsintyg tillämpas om det finns särskilda skäl, som exempelvis upprepad korttidsfrånvaro. Syftet med förstadagsintyg är att fånga upp anledningen till den anställdes upprepade frånvaro, så att arbetsgivaren kan stötta medarbetaren för att öka närvaron på arbetet.